Rezultati statističkog istraživanja o otpadu od hrane u Republici Hrvatskoj koje je tijekom 2021. provelo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja prema novoj metodologiji Europske unije za praćenje otpada od hrane je utvrdilo kako u kućanstvima:
- 60% otpada od hrane čine nejestivi dijelovi hrane poput kostiju, ljusaka od jaja, kore citrusa i slično, čiji nastanak je neizbježan.
- Jestivi dio čini 40%, a to je dio čije bi se bacanje moglo spriječiti. Kada bi se u potpunosti spriječio nastanak jestivog dijela otpada od hrane, količine miješanog komunalnog otpada koji se danas odlaže na odlagališta smanjio bi se za 4%.
Ovi podaci pokazuju da svaki pojedinac može učiniti mnogo na svakodnevnoj razini u cilju smanjenja količine otpada od hrane, što doprinosi nacionalnim, ali i globalnim ciljevima.
Ulažemo u inovacije koje pomažu pri sprječavanju nastanka otpada od hrane i njihovog odlaganja na odlagalištima.
Nudimo tehnologiju koja smanjuje količinu ostataka od hrane do 93%, a rezultat procesa ostaje visokokoncentrirana organska dopuna tlu, koja se može upotrijebiti kao gnojivo, biogorivo ili hrana za životinje.
0 Comments