Svake godine 5. prosinca obilježava se Svjetski dan tla, dan posvećen podizanju svijesti o vitalnoj ulozi koju tlo igra u održivom razvoju našeg planeta. Ove godine, geslo “Briga o tlu: Mjerenje, praćenje, upravljanje” ističe potrebu za sakupljanjem podataka o raznim vrstama tla kako bismo osigurali njihovo zdravlje i održivo upravljanje. U vrijeme kada se suočavamo s brojnim izazovima, od klimatskih promjena do gubitka bioraznolikosti, razumijevanje zdravlja tla postaje ključno za našu budućnost.
Tlo nije samo temelj našim ekosustavima, već i izvor hrane za milijarde ljudi. Prema procjenama organizacija FAO i UNCCD, oko 33% svjetskog tla je degradirano zbog ljudskih aktivnosti, što predstavlja ozbiljnu prijetnju globalnoj sigurnosti hrane. Statistike pokazuju da se svake godine izgubi više od 24 milijuna tona plodnog tla, što je alarmantan podatak.
Korektivne mjere za upravljanje tlom omogućuju nam očuvanje ovih dragocjenih resursa. Na globalnoj razini, studije sugeriraju kako bi obnovom samo 12% degradiranih područja mogli povećati proizvodnju hrane za 30%. Ova brojka jasno pokazuje potencijal koji leži u učinkovitim strategijama upravljanja tlom.
Osim toga, zdravo tlo je ključno za očuvanje bioraznolikosti. Tlo sadrži milijarde mikroorganizama koji doprinose ekosustavnim uslugama, kao što su ciklusi hranjivih tvari i skladištenje ugljika. Učinkovitim upravljanjem tlom, možemo smanjiti ispuštanje stakleničkih plinova i pomoći u ublažavanju klimatskih promjena.
Upravo zato je važno da se educiramo o značaju tla i njegovim funkcijama. Potrebno je poticati zajednicu na preuzimanje odgovornosti kroz održive prakse, poput organske poljoprivrede, agroekoloških metoda, ali i pretvaranju otpada od hrane u bogatu dohranu za tlo.
Svjetski dan tla bi sve nas trebao potaknuti na razmišljanje o našem odnosu prema ovom ključnom resursu. Briga o tlu je briga o nama samima. Stoga bismo trebali i kao pojedinci i kao društvo u cjelini mijenjati navike koje štete tlu, ali i primjeniti one tehnologije koje pomažu obnovi osiromašenog tla, osobito u urbanim sredinama.
JESTE LI ZNALI…
- Može proći i do 1000 godina da se proizvede samo 2-3 cm tla.
- Održivim upravljanjem tlom moglo bi se proizvesti do 58% više hrane.
- Poljoprivredna proizvodnja morat će se povećati za 60% kako bi zadovoljila globalnu potražnju za hranom 2050.
- Suočena s klimatskim promjenama i ljudskim djelovanjem, naša tla degradiraju, čime se radi prekomjeran pritisak na naše vodne resurse.
- Erozija tla remeti prirodnu ravnotežu, smanjujući infiltraciju vode i dostupnost za sve oblike života.
0 Comments